Călătorind prin Sankt Petersburg – City Break

Chiar dacă au trecut deja 2 ani, amintirile din city break-ul petrecut în Sankt Petersburg rămân întipărite cu aceeași prospețime și entuziasm. Te îndemn să faci și tu un city break în acest oraș și să descoperi frumusețea supranaturală a acestuia, desprins parcă dintr-o carte de istorie arhitecturală.

Înainte de toate, Sankt Petersburg este cunoscut ca fiind „fereastra deschisă către Vest” a Rusiei. L-am găsit curios de familiar, cu stilul său baroc ce respiră influențe italiene. Parcă în fiecare clădire vezi o istorie neștiută, o poveste nescrisă.

Sankt Petersburg 1

Orașul este construit cu o anumită eleganță – nu vei găsi zgârie-nori masivi care să strice armonia. Totul este la scară umană, prietenoasă și primitor, de la bulevardul Nevskiy Prospect până la cele mai ascunse alei.

Iar dacă ai ocazia să fii acolo pe 27 mai, de Ziua Fondării Orașului, nu o rata! Întreaga zonă centrală se transformă într-o mare pietonală, iar străzile se umplu de viață, cu localnici și turiști plimbându-se și bucurându-se de sărbătoare. E o experiență care învăluie simțurile și te face să te simți parte din acest tărâm magnific.

Ești în siguranță la plimbare prin Sankt Petersburg, fie zi, fie noapte, însă, așa cum am pomenit și eu înainte, în zorii zilei să fii mai vigilent. Întâlnirea mea cu poliția care a dus la o sumă de bani dispărută rămâne o memento să fim precauți cu forțele de ordine. Și da, numărul de polițiști, mai ales cei de trafic, poate părea descurajant de mare.

Îndepărtându-te de centrul orașului vei descoperi edificii Art Deco care te vor conduce prin diferite perioade ale istoriei ruse. Clădirile staliniste, urmate de blocuri sovietice masive și până la primele case private din perioada post-comunistă – orașul este un tărâm al contrastelor vii.

Pe lângă multitudinea de hoteluri, multe dintre ele cu o istorie impresionantă, întotdeauna vei găsi o opțiune care să se potrivească bugetului tău.

Și când vine vorba de cultură, nu poți să pleci fără să vizitezi Ermitajul sau Muzeul Rus, să prinzi o piesă la Mariinsky sau să vezi crucișătorul Aurora. Iar viața de noapte? Animată, electrizantă și variată, de la cluburi efervescente până la restaurante care îți răsfață papilele gustative. Te recomand cu căldură să testezi preparatele tradiționale la Старая Таможная – o adevărată experiență culinară.

Dacă te simți dornic de aventuri în afara orașului, nu ezita să iei un autobuz spre Peterhof sau Tsarskoe Selo, unde grădinile și palatele te vor transpune în epoci de împărați și splendoare regală.

Știu că Sankt Petersburg poate să nu fie „tipic rusesc”, așa cum scria Denis cu un aer ușor disprețuitor, dar cred cu tărie că adevărata esență a Rusiei nu poate fi surprinsă în cuvinte sau într-o singură vizită. Dacă ești în căutarea inimii pulsând rusesc, te încurajez să faci un drum până la Novgorod și Pskov. Pentru o aventură și mai profundă, călătoria în jurul inelului de Aur al Rusiei este una care te va lăsa cu amintiri de neuitat.

Totuși, mă întorc cu gândul la Sankt Petersburg și trebuie să-ți spun că, indiferent de ceea ce alegi să explorezi, orașul te va acapara pe tine și imaginația ta. Vei fi uimit de combinația sa unică de cultură, istorie, arhitectură și ospitalitate caldă.

Nu uita să te pierzi printre canalele sale, amintind parcă de Veneția de Nord, iar dacă timpul îți permite, lasă-te purtat de splendoarea nopților albe, când soarele doar atinge orizontul înainte să se ridice din nou pe cer, într-un ciclu nesfârșit de lumina și vitalitate.

Sankt Petersburg 3

Cu siguranță, Sankt Petersburg este un oraș care merită descoperit cu inima deschisă. Bucură-te de fiecare colț pe care îl explorezi, de fiecare operă de artă, de fiecare clădire istorică, așa cum am făcut eu. Lasă-l să te schimbe, să-ți lărgească orizonturile și să-ți coloreze viziunea despre ceea ce înseamnă frumusețea urbană.

Sankt Petersburg te așteaptă, prieten drag, cu pagini de istorie gata să fie citite și cu noi povești pe care să le adaugi în jurnalul tău de călător. Haide, și poate pe urmele mele, descoperă acest oraș splendid! Nu vei regreta.

Cu sinceritate și dor de aventură,
Andrei

Vezi aventura mea din Paris și Istanbul.

Cu rucsacul întotdeauna pregătit și busola în mână, Andrei ne împărtășește secretele celor mai sălbatice trasee, tehnicile supreme de supraviețuire și povestiri din inima naturii. Este mai mult decât un ghid – Andrei este un mentor și un camarad de nădejde pe potecile necunoscute ale vieții în aer liber. Fiecare articol semnat de el este o invitație la aventură și descoperire. Haideți să explorăm împreună cu Andrei frumusețile ascunse și provocările pe care ni le oferă lumea!

Lasă un comentariu