Am fost în Istanbul, Turcia! Cum a fost experiența mea

De când am început să scriu despre călătorii, am avut ocazia să explorez multe locuri incredibile, dar experiența mea recentă în Turcia a fost cu adevărat unică. Istanbulul este un oraș vibrant care combină perfect istoria cu modernitatea, iar cele circa cinci zile petrecute acolo au fost pline de experiențe noi.

Istanbul este cunoscut pentru clima sa plăcută, iar în aprilie nu a fost o excepție. La aterizarea pe Aeroportul Ataturk, am fost impresionat de modernitatea și eficiența acestuia. Deși m-am împiedicat rapid de realitățile vieții urbane, cum ar fi cerșetorii din metrou, am fost și mai surprins de eleganța locuitorilor și de modul lor de a se îmbrăca.

Transportul cu metroul s-a dovedit a fi confortabil, iar interacțiunea cu localnicii, în special cuplurile vârstnice, a fost încântătoare. Deși majoritatea persoanelor cu care am încercat să comunic nu vorbeau engleza la nivel de bază, acest lucru nu a împiedicat schimbul de gesturi amicale și ajutorul lor binevoitor.

Navigând prin oraș, am observat contrastul dintre clădirile vechi, unele chiar „ruginite” de timp, și ospitalitatea oamenilor, care depășea orice barieră lingvistică. În zona Gaziosmanpasa, unde am închiriat un apartament prin Airbnb, am întâlnit priviri curioase și zâmbete timide. Locuitorii cartierului păreau să se întrebe ce caut eu, un străin, pe la ei, dar chiar și așa, s-au dovedit a fi deosebit de serviabili.

Un aspect interesant l-am întâmpinat în interacțiunea cu niște bărbați prietenoși, care m-au invitat la cină și la băut, bineînțeles. Inițial, mi s-a părut o ofertă primitoare, dar curând mi-am dat seama că erau doar niște escroci ce vânau turiști solitari, în încercarea de a profita de ospitalitatea percepută a orașului.

Pe lângă momentele mai puțin plăcute, frumusețea orașului te copleșește cu tot ce are de oferit: clădiri istorice magnifice, parcuri verzi, străzi pline de viață, amabilitatea oamenilor, vremea perfectă și, bineînțeles, strălucirea Bosforului.

Gastronomia locală m-a impresionat la fiecare pas. Mâncarea delicioasă și accesibilă ca preț a fost unul dintre punctele culminante ale șederii mele. Ceva ce vreau să evidențiez este generozitatea brutarului din cartier, care mi-a oferit prăjituri și pâine proaspătă gratuit, demonstrând o ospitalitate caldă și autentică.

Experiența cu un șofer de taxi a fost, însă, mai puțin încântătoare; acesta a încercat să mă înșele cerându-mi mai mulți bani decât era necesar și a încercat chiar să plece cu bagajele mele înainte să ajung la destinație.

Ultima notă amară a călătoriei mele a fost legată de distanța mare până la Aeroportul Sabiha Gökçen și de traficul imprevizibil. Din nefericire, am ratat zborul de întoarcere tocmai din cauza perioadei lungi de deplasare și a aglomerației din trafic.

Cu toate acestea, pasiunea mea pentru călătorii și culturile noi este ca întotdeauna neclintită. Sunt hotărât să vizitez din nou Istanbulul și să explorez și alte regiuni ale Turciei. Orașul este spectaculos, iar experiențele pe care le oferă sunt variate și profund înrădăcinate într-un patrimoniu istoric și cultural bogat. Sunt nerăbdător să împărtășesc și mai multe povestiri și sfaturi de călătorie cu voi, încurajându-vă să descoperiți ce are Turcia și lumea de oferit.

Cu rucsacul întotdeauna pregătit și busola în mână, Andrei ne împărtășește secretele celor mai sălbatice trasee, tehnicile supreme de supraviețuire și povestiri din inima naturii. Este mai mult decât un ghid – Andrei este un mentor și un camarad de nădejde pe potecile necunoscute ale vieții în aer liber. Fiecare articol semnat de el este o invitație la aventură și descoperire. Haideți să explorăm împreună cu Andrei frumusețile ascunse și provocările pe care ni le oferă lumea!

Lasă un comentariu